У Молдові затвердили дату референдуму про вступ до ЄС

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Парламент Молдови затвердив дату референдуму про європейську інтеграцію країни. Він відбудеться 20 жовтня 2024 року.

Про це пише NewsMaker.

За це проголосували 56 депутатів, 20 депутатів від опозиції утрималися, четверо проголосували проти.

Автори законопроєкту змінили запитання, що виноситься на референдум. Замість «Ви за приєднання Молдови до ЄС?» у бюлетені буде запитання «Чи підтримуєте ви введення європейської інтеграції в Конституцію Молдови». І два варіанти відповіді: «Так» і «Ні».

Один з авторів законопроєкту, депутатка Вероніка Рошка додала, що у виборчому бюлетені вкажуть конкретні зміни, які буде внесено до Конституції, якщо на референдумі більшість виборців проголосують за.

У такому разі в преамбулі Конституції Молдови зʼявиться згадка про європейську ідентичність і незворотність європейського шляху розвитку Молдови.

У Конституції також зʼявиться окрема стаття «Європейська інтеграція». У ній вкажуть, що Молдова приєднується до договорів про створення ЄС і до актів, що переглядають установчі договори ЄС. Після приєднання до цих договорів і актів вони матимуть пріоритет перед національними законами.

Ці поправки внесуть одразу після визнання Конституційним судом результатів референдуму, без додаткового голосування в парламенті.

  • У грудні 2023 року Молдова отримала згоду Європейської комісії на початок переговорів про вступ до ЄС. Цей процес вона планує завершити до 2030 року. Тим часом Молдова відчуває дедалі більший тиск з боку Москви, яка намагається підірвати зусилля країни з євроінтеграції.
  • Раніше Майя Санду заявила, що референдум про вступ Молдови до Євросоюзу проходитиме без Придністровʼя, оскільки влада не контролює цей регіон. Також президентка попросила громадян Молдови підтримати її кандидатуру на виборах 2024 року, аби «завершити місію європейської інтеграції».