Bloomberg: Швейцарія хоче помʼякшити правила експорту зброї, але збереже заборону для України

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Уряд Швейцарії хоче обійти жорсткий нейтралітет країни, щоб дозволити експортувати більше зброї. Водночас країна не готова скасувати заборону на поставки озброєння в Україну.

Про це пише Bloomberg.

Швейцарія забороняє продаж зброї країнам, які перебувають у стані війни, якщо вони не воюють під мандатом ООН. Через це швейцарські виробники зброї значно втратили дохід на тлі глобального «оборонного буму». Так, продажі за кордоном у 2023 році впали на 27% — до €709 мільйонів.

Тепер Кабінет міністрів запропонував скасовувати експортні обмеження у «виняткових обставинах» протягом обмеженого часу, якщо це відповідає «інтересам зовнішньої політики чи національної безпеки». Законодавці вимагали більшої гнучкості для підтримки швейцарської збройової промисловості, яка відіграє ключову роль у традиції нейтралітету та самооборони країни.

Майже три чверті швейцарського експорту зброї йде до Європи. Найбільшим покупцем є Німеччина — у 2023 році там купили зброї майже на €173 мільйони.

Уряд Швейцарії уже заявив, що не використовуватиме цей виняток, щоб дозволити поставки зброї Україні. Також Швейцарія заборонила Німеччині, Іспанії та Данії відправляти в Україну зброю швейцарського виробництва.

  • Швейцарія має найстаршу політику нейтралітету у світі — ще з початку ХІХ століття. Країна не є членом НАТО та Євросоюзу, однак тісно з ними співпрацює. Також Швейцарія почала підтримувати економічні санкції ООН ще до того, як вступила до організації.