Через російські дрони українська артилерія лишається на бойовій позиції лише кілька хвилин. Огляд матеріалів іноземних медіа 7 травня

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

Про роботу українських екіпажів Panzerhaubitze 2000 на тлі активної роботи російських дронів розповідає Reuters. Через тимчасові проблеми української армії з постачанням зброї окупанти намагаються по максимуму атакувати саме в ці дні, користуючись «вікном можливостей». «Вони й раніше дошкуляли, але не так масово, ― каже інформагенції командир батареї гаубиць, 27-річний військовий зі псевдо «Льова». ― Зараз іноді буває просто страшно». У гаубиці його підрозділу «Ланцети» влучали чотири рази. Завдяки броні Panzerhaubitze 2000 військові загалом не постраждали.

Часом дронів у небі стільки, що артилерія, хоча й має завдання, не може залишити сховків, кажуть військові. Для росіян західна техніка ЗСУ ― демонстративно пріоритетна ціль у війні. Одного разу, щоб уразити одну з гаубиць, окупанти витратили пів сотні артилерійських снарядів. Марно.

Росіяни нахабніють, зокрема через брак артилерійських снарядів для цієї ж Panzerhaubitze 2000. Зараз підопічні Льови мають можливість вистріляти від 8 до 15 снарядів на добу. Через це українські можливості в контрбатарейній боротьбі обмежені, що дозволяє російській артилерії підʼїжджати ближче до лінії фронту і завдавати українцям більшої шкоди. Це зміниться, щойно Україні завдяки свіжій американській допомозі надійде більше снарядів і РЕБів від дронів.

Також варті уваги матеріал у The Atlantic українського журналіста Іллі Пономаренка про те, що переговори України з росією марні, адже зараз, після 10 років війни, це два окремі світи з цілком різними цінностями. Російський опозиціонер Гаррі Каспаров спільно з колишнім керівником військ США у Європі Беном Ходжесом написали колонку для CNN про те, що Захід повинен мати цілісний план допомоги Україні, зокрема забезпечити збройні можливості для того, щоб знищити Крим як російську військову базу через атаки по логістичних шляхах. Voice of America опублікувало відеосюжет про британського теслю Пітера Фуше, який зараз служить в Україні бойовим медиком, а The Economist звертає увагу на зумовлені війною схеми, за допомогою яких українські експортери, зокрема зерна, уникають податків.

Щобудня ми старанно шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 Buy Me a Coffee 🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]