У Білому домі не кажуть, чи достатньо нового траншу з бюджету США для перемоги України. Огляд матеріалів іноземних медіа 24 квітня

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

$61 мільярд допомоги від Сполучених Штатів допоможе Україні «вибратися з ями, в яку вона потрапила за пів року зволікання Конгресу», запевнили Politico джерела в оточенні Джо Байдена ― однак наскільки значний вплив ця допомога справить на ситуацію на фронті, поки невідомо. За словами військових експертів, найбільше це залежить від того, що саме американський президент надасть на ці гроші ― це вагоміше навіть за обсяг підтримки.

Політики-демократи впевнені, що виділеної суми має вистачити до наступних президентських виборів. Чи проситиме Байден Конгрес у разі переобрання про наступні транші ― не факт, оскільки на той час обидві палати американського парламенту вже, можливо, будуть під контролем республіканців. Утім, якщо ЗСУ покажуть значний прогрес на фронті, можливі й наступні пакети допомоги. «Чи ми підтримуватимемо Україну й надалі на її шляху до перемоги? Безсумнівно. Поки що ж треба залатати дірки в її обороні», ― повідомило виданню інше джерело.

Головне питання, у яке впирається підтримка США України, ― це те, якого результату Вашингтон прагне досягти у війні. Про беззастережну підтримку Києва аж до повного звільнення всіх окупованих росією територій лідери США наразі не говорять, хоч і залишають за Києвом рішення про кінцеву мету військових дій на цьому етапі протистояння. Імовірніше, погоджуються в Білому домі, новий пакет підтримки лише покращить позиції України на майбутніх переговорах. Принаймні, це чіткий сигнал Москві про готовність Заходу іще довго підтримувати Київ.

Щобудня ми старанно шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 у гривні🔸 Buy Me a Coffee 🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]