Словаки, попри позицію свого уряду, зібрали на снаряди для України майже €3 мільйони

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Громадяни Словаччини, всупереч позиції свого уряду, вирішили приєднатися до чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів для України — вони самотужки зібрали майже €3 мільйони. До збору долучилися понад 47 тисяч людей.

Один з організаторів збору коштів на снаряди — 99-річний журналіст Отто Сімко, який пережив Голокост, наголосив, що російське військо треба вигнати з України, і лише тоді можна буде говорити про мир — на умовах України.

Загалом до ініціативи долучилися понад 20 країн — уряд Словаччини не брав участі в кампанії, заявивши, що конфлікт «не має військового вирішення», а відправка зброї «лише продовжить війну».

«Ми не можемо змиритися з тим, що наш уряд відмовляється допомагати сусідові. Доведімо, що Словаччина не боягуз і перебуває на правильному боці історії. Допоможімо Україні, незважаючи на наш проросійський уряд», — наводить Sky News слова організаторів акції.

Повного переліку країн, які фінансують ініціативу, не оголошують. Однак відомо, що до неї вже долучилися Фінляндія, Португалія, Швеція, Норвегія, Німеччина, Латвія, Люксембург, Нідерланди, Данія, Велика Британія, Канада, Франція, Польща і Бельгія.