Суд заборонив проросійську партію СПАС в Україні

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова заборонив в Україні діяльність політичної партії «Соціал-патріотична асамблея слов’ян» (СПАС).

Про це повідомила Служба безпеки України.

За даними СБУ, СПАС проводить інформаційно-підривну діяльність на користь росії. Після початку повномасштабного вторгнення у 2022 році члени партії «розосередилися» майже по всіх окупованих територіях України.

Правоохоронці стверджують, що очільник СПАС Едуард Коваленко переховується від правосуддя на тимчасово окупованій Херсонщині, де напряму контактує з Федеральною службою безпеки росії. За вказівкою ФСБ Коваленко та його однопартійці публічно виступають на підтримку агресивної війни проти України.

На окупованих територіях члени СПАС агітують місцевих підтримати росію та приєднуватися до лав окупаційних угруповань, повідомила СБУ. Також вони виступають перед російськими пропагандистами нібито від імені «пересічних громадян» України та виправдовують воєнні злочини рф.

У вересні 2022 року СБУ заочно повідомила Коваленку про підозру в державній зраді. Його та спільників притягують до відповідальності за злочини проти України.

  • Партію «Соціал-патріотична асамблея словʼян» у 2006 році створив Едуард Коваленко. СПАС виступала проти вступу України до НАТО та Європейського Союзу, натомість пропонувала створити «союз вільних слов’янських країн».
  • У 2015 році Коваленко намагався зірвати мобілізацію в Генічеську, вигукнувши на мітингу, що «йде братовбивча війна, і ми не хочемо, щоб наші діти й батьки в цьому брали участь». У травні 2017 року Коваленко отримав пʼять років тюрми за перешкоджання діяльності ЗСУ в особливий період і захоплення адмінбудівель. Проте в ув’язненні Коваленко провів лише половину терміну — 29 грудня 2019 року його обміняли на полонених українців, і він вирушив до окупованого Луганська.