У Німеччині урядова комісія рекомендувала офіційно легалізувати аборти на ранніх термінах

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Призначена німецьким урядом комісія рекомендувала офіційно легалізувати аборти протягом перших 12 тижнів вагітності, що потенційно може стати історичним кроком для Німеччини.

Про це пише Deutsche Welle.

Наразі аборти в Німеччині загалом заборонені та є кримінальним злочином. Однак покарання не застосовується, якщо вагітність була перервана протягом перших трьох місяців, а вагітна жінка отримала перед цим консультацію.

При цьому прямо дозволеним аборт є лише після зґвалтування або в разі загрози життю, фізичному або психічному здоровʼю жінки.

Однак цій законодавчій базі вже майже 30 років, її давно критикують. Правляча коаліція соціал-демократів (СДПН), «зелених» і «вільних демократів» (ВДП) хоче лібералізувати законодавство про аборти. Сьогодні, 15 квітня, призначена урядом комісія представила свої рекомендації та закликала скасувати стару конституційну заборону на аборти.

Релігійні групи й обʼєднання переважно критикують це рішення. Католицький архиєпископ Берліну Хайнер Кох заявив, що церква воліла б дотримуватися існуючих правил, тому що вони «цінують як потреби й турботи матері, так і захист ненародженої дитини». Центральний комітет німецьких католиків теж виступає проти рішення, оскільки воно «дає ембріону менше захисту на ранніх стадіях вагітності».

Проти виступили й консервативні політсили. Фрідріх Мерц, лідер найбільшої опозиційної партії — Християнсько-демократичного союзу (ХДС), попередив, що з такою реформою уряд «вводить у країну великий соціальний конфлікт». А Дороті Бер з Християнсько-соціального союзу (ХСС), висловила своє «здивування тим, що захист життя ненародженої дитини, очевидно, більше не відіграватиме жодної ролі».

Правопопулістська партія «Альтернатива для Німеччини» (АдН) теж виступає проти, а соціалістична «Ліва партія» закликає уряд перетворити рекомендації на законопроєкт і представити його найближчим часом.

Якщо коаліція зробить це, то ХДС/ХСС і АдН, ймовірно, обʼєднають зусилля в Бундестазі, щоб виступити проти законопроєкту.

У 1990-х роках резолюція Бундестагу щодо лібералізації законодавства про аборти вже одного разу зазнала невдачі у Федеральному конституційному суді. Компроміс, що виник в результаті, став чинним законом, який зараз хочуть змінити.