Заволоділи 160 мільйонами гривень, виділеними на відбудову Харкова. Учасникам схеми повідомили про підозру

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Національне антикорупційне бюро України разом із Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою викрили організовану групу, яка заволоділа 159,5 мільйона гривень, які держава і міжнародні партнери виділяли на відновлення критичної інфраструктури Харкова.

Про це повідомили в НАБУ.

Як встановило слідство, у 2022 році групу організував впливовий бізнесмен. У змові з першим заступником гендиректора комунального підприємства «Харківські теплові мережі» домігся укладення з підконтрольними йому компаніями прямих договорів на поставки трубної продукції, вікон і технічної солі. При цьому саме воєнний стан, зазначають у НАБУ, учасники оборудки використали як привід не проводити відкритих торгів.

Надалі «переможець» через низку фірм-прокладок закупив продукцію у виробника і перепродав комунальному підприємству понад удвічі дорожче. Водночас КП мало з цим виробником прямі господарські відносини.

НАБУ

Зловмисники завдали державі збитків на 159,5 мільйона гривень, заволоділи цими коштами й розпоряджалися на власний розсуд. При цьому частину цих коштів, а саме 22 мільйона гривень, Світовий банк (Міжнародний банк реконструкції та відродження) надав на розвиток міської інфраструктури.

Про підозру повідомили сімом, зокрема лідеру організованої групи, першому заступнику гендиректора й одному з директорів «Харківських теплових мереж», а також чотирьом людям, підконтрольним лідеру організованої групи.

Учасників звинувачують за трьома статтями — використання підроблених документів (ч. 4 ст. 358 КК України — штраф до 73 тисяч гривень, пробаційний нагляд або увʼязнення до двох років); привласнення, використання чи розтрата чужого майна в особливо великих розмірах або організованою групою (ч. 5 ст. 191 ККУ — увʼязнення на 7—12 років з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років); вчинення кримінального правопорушення за попередньою змовою (ч. 2 ст. 28 ККУ).

У НАБУ зазначають, що продовжують встановлювати інші злочинні епізоди цієї групи та інших людей, які сприяли скоєнню злочину.