Працівник СБУ міг давати вказівки представникам ТЦК вручити повістку журналісту «Слідство.Інфо»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Агенція журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» підозрює, що працівник Служби безпеки України давав вказівку представникам одного зі столичних територіальних центрів комплектування вручити повістку їхньому журналісту Євгенію Шульгату.

Редакція і сам журналіст вважають, що це помста за матеріал-розслідування про елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка.

Агенція пише, що Шульгата 1 квітня зустріли представники Солом’янського ТЦК в Оболонському районі біля супермаркету приблизно о 21:15. Вони звернулися до нього на імʼя і прізвище та знали його в обличчя. Військовослужбовці казали, що нещодавно Євгенію виповнилося 27 років і він не прийшов до ТЦК оновити дані. Шульгат зняв розмову із ними на телефон, але повістки не взяв. Військовослужбовці пішли, зауваживши, що фіксують відмову від повістки.

У цей час Шульгат працював над розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллю Вітюка, яке вийшло 4 квітня. Він запідозрив, що його зупинили в супермаркеті саме через розслідування.

Журналісти отримали відео з камер спостереження торгового центру «Дрим», де відбулися описані події. На кадрах видно, що співробітників ТЦК супроводжував чоловік у цивільному одязі. Він підходив до них і жестами давав якісь вказівки. Усі вони зайшли за Шульгатом у супермаркет майже одразу, а на виході військові цілеспрямовано підійшли до журналіста, щойно побачили його.

Журналісти «Слідство.Інфо» ідентифікували представників Соломʼянського ТЦК. Ті відмовилися давати коментарі. Джерела журналістів кажуть, що чоловік у цивільному одязі — це Олексій Володимирович Біленко. Він раніше працював у львівському управлінні СБУ, а зараз — у департаменті кібербезпеки, який очолює Ілля Вітюк — фігурант розслідування Шульгата.

Біленко не відповів на дзвінки журналістів, а після повідомлень у месенджерах заблокував їх. Журналісти планують подати заяву до поліції.

  • 4 квітня «Слідство.Інфо» опублікувало розслідування, в якому мова йде про те, що дружина та мати Іллі Вітюка з грудня 2023 року володіють нерухомістю щонайменше на 25,5 млн грн за ринковою вартістю. Хоча в декларації посадовця вказано, що за квартиру сплатили 12,8 мільйонів гривень. Також журналісти помітили, що майно у родини зʼявилось в період зростання карʼєри Вітюка.