В Угорщині оприлюднили аудіозапис, який свідчить про корупцію в уряді

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Колишній інсайдер угорського уряду Петер Мадяр оприлюднив аудіозапис, який, за його словами, свідчить про змову високопосадовців щодо приховування корупції. Про це повідомляє Associated Press.

Це чергова ситуація, що підриває довіру до премʼєр-міністра Орбана та його уряду. Найбільше обурення серед угорської громадськості спалахнуло на початку лютого, коли президент країни Каталін Новак помилувала чоловіка, засудженого за педофілію. Через це їй та деяким іншим соратникам Орбана довелося піти у відставку, зокрема й міністру юстиції Юдіт Варга.

Урядовий ексінсайдер Петер Мадяр, який оприлюднив запис — це колишній чоловік Юдіт Варги, опозиціонер і затятий противник Орбана.

Сьогодні на Facebook і YouTube він опублікував аудіозапис, де голос Варги розповідає, як інші урядовці домоглися видалення доказів з судових протоколів, аби приховати свою роль у корупційних бізнес-операціях. Цей запис, за словами Мадяра, він зробив під час розмови в квартирі колишнього подружжя. Аудіо він передав до прокуратури в Будапешті в якості доказу.

Варга у відповідь звинуватила Мадяра у скоєнні домашнього насильства під час їхнього шлюбу та стверджувала, що вона зробила ці заяви під тиском.

«Я сказала те, що він хотів почути, щоб якомога швидше втекти. У такій ситуації будь-яка людина може сказати те, що вона не має на увазі в стані страху», — написала Варга. Пізніше Мадяр заперечив ці заяви.

Колись високопоставлений, але маловідомий член політичного оточення Орбана, Мадяр став відомим у лютому, давши інтервʼю популярному YouTube-каналу Partizan, де звинуватив уряд Орбана в широкій корупції та використанні наклепницьких кампаній для дискредитації своїх опонентів.

15 березня він виступив перед десятками тисяч людей у ​​Будапешті та оголосив про плани створити нову політичну партію, щоб кинути виклик Орбану, який керує країною з 2010 року.

Ця ситуація спричинила безпрецедентну політичну кризу в орбанівському уряді. Прихильники Мадяра сподіваються, що позиція колишнього інсайдера може допомогти змінити політичну систему Угорщини, яку багато хто вважає глибоко вкоріненою автократією.

Мадяр виступив проти корупції в угорському уряді, звинувативши Орбана в плеканні кумівської системи олігархів, які збагачуються за рахунок несправедливо укладених державних контрактів.

Він закликав провести акцію протесту сьогодні ввечері в Офісі генерального прокурора в Будапешті, щоб «вимагати незалежного, обʼєктивного та вільного від політичного втручання розслідування цієї справи, покарання справжніх винних і заслуховування всіх необхідних свідків».

Він сказав, що демонстранти повинні потім пройти до парламенту Угорщини, щоб закликати уряд піти у відставку.

Зокрема Мадяр націлився на соратника Орбана Антала Рогана, який відповідає за комунікації уряду, а також спецслужб країни. Запис свідчить, що Роган брав активну участь у фальсифікації доказів.