Як росія зробила майже всіх мешканців окупованих територій своїми «громадянами». Огляд матеріалів іноземних медіа 15 березня

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

Інформагенція The Associated Press випустила велике розслідування про те, як окупанти домоглися того, що майже всі жителі на захоплених землях отримали російське громадянство. Тепер росіяни забирають місцевих чоловіків у російську армію воювати проти України ― і це воєнний злочин.

Коли росія анексувала Крим, теж одразу почала роздавати свої паспорти, однак фактично жити з українським паспортом можна було роками без відчутних проблем, пише медіа. Після повномасштабного вторгнення окупанти зробили правила значно суворішими ― фактично неможливо нормально жити, не визнавши себе громадянами росії. Без паспорта місцеві мешканці не можуть довести право власності на майно, отримати державну медичну допомогу і пенсійне забезпечення. Також, найімовірніше, будуть проблеми з правом батьківства. А з 1 липня всі, хто не має російського паспорта, ризикують втратити свободу на підставі статусу «іноземця».

Журналісти описали всі нюанси системи, яку можна вважати актом геноциду: мешканці тимчасово окупованих територій отримують гроші за переїзд у російську глибинку. Натомість на Херсонщину чи Запоріжжя окупанти завозять більше росіян, щоб змінити етнічну палітру регіонів і ускладнити їхню реінтеграцію Україною в майбутньому. Так, у прифронтовому місті Олешки місцевих стало зовсім мало, йдеться в матеріалі. Можливість переїхати у спокійний регіон і отримати за це гроші спокусила багатьох.

За датою видачі російського паспорта можна визначити погляди людини, стверджує Олександр Розум, юрист із Бердянська, який виїхав з окупації та зараз допомагає українцям, що перебувають в окупації, з юридичних питань, зокрема в отриманні свідоцтв про народження, смерть і розлучення. «Якщо хтось отримав паспорт до серпня 2022 року ― ця людина, найімовірніше, проросійська. Якщо паспорт видали пізніше ― найімовірніше, це відбувалося примусово», ― каже він.

Окремого тиску зазнають діти, які є для росіян одним із найцінніших «здобутків» окупації. Їх активно вивозять до росії, примушують батьків віддавати дітей у російські школи, де їм промивають мізки, формуючи вороже до України ставлення. А в старших класах ставлять хлопців на військовий облік. Наталя Живогляд, мати девʼятьох дітей з передмістя Бердянська, до останнього намагалася берегти дітей від російської системи, очікуючи на звільнення території ЗСУ. На неї донесли, що вона навчає дітей вдома за українською програмою ― довелося віддати їх у російську школу. Коли двох її старших хлопців взяли на військовий облік, Наталя зрозуміла, що варіанту залишатися на підконтрольній росії території вже немає. «Я тримала вдома український прапор ― як можна уявити, щоб моїм дітям втовкмачували цю єресь?» ― каже вона. Живогляд спробувала виїхати через фільтраційний пункт у Новоазовську, там росіяни відділили її з двома старшими синами від решти сімʼї. Вони мали підписати згоду на проходження детектора брехні. Тоді жінку 40 хвилин діймали питаннями, досліджували вміст телефону, брали відбитки пальців і звіряли зі своїми базами. Зрештою, усіх випустили.

Наталя сумує за домом, та про виїзд не шкодує. «Я чекала на звільнення до останнього, ― каже вона. ― Але перспектива того, що моїх дітей призовуть на службу в російську армію, стала останньою краплею».

Щобудня ми старанно шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 у гривні🔸 Buy Me a Coffee 🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]