Lifecell оштрафували на 10,45 мільйона гривень за неналежну підготовку до блекаутів

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Українського мобільного оператора lifecell оштрафували на 10,45 мільйона гривень за невиконання вимог щодо підготовки до блекаутів.

Таке рішення ухвалила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового звʼязку (НКЕК).

З січня 2023 року НКЕК розпочала перевірки стану готовності до надання послуг звʼязку в умовах можливої відсутності електроживлення щонайменше протягом трьох діб.

Загалом регулятор провів 22 позапланові перевірки на обʼєктах мобільних операторів Vodafone — у Київській, Львівській, Одеській, Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській та Миколаївській областях; «Київстар» — у Київській, Львівській, Одеській, Вінницькій, Харківській та Хмельницькій областях; lifecell — у Київській, Львівській, Одеській, Рівненській, Чернігівській, Сумській та Полтавській областях.

У ході перевірок НКЕК виявила порушення у всіх трьох мобільних операторів. Під час повторних ревізій виявилося, що порушення усунули всі оператори, окрім lifecell на Рівненщині.

Через це регулятор оштрафував оператора на 0,1% доходу у 2023 році, що становить 10,45 мільйона.