Як ЗСУ виходили з Авдіївки та намагаються захистити прилеглі села. Огляд матеріалів іноземних медіа 6 березня

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

Великий матеріал про останні дні утримання Силами оборони України Авдіївки опублікувало видання The New York Times. Його назва коротко передає суть ― «Замало артилерії, забагато росіян: болісний відступ з Авдіївки». Болісний, оскільки жертви ЗСУ в останні дні перед відходом сягали десятків людей, ідеться в тексті. Журналісти писали матеріал з посиланням на військових, яким вдалося залишити місто живими, наприклад, на старшого солдата 110 ОМБр, 26-річного Віктора Біляка. «Ми відбивали ворожі атаки щодня, ― каже він. ― Усі укріплення були зруйновані, а збудувати нові не було можливості». Біляк розповідає вже широковідомий факт, що росіяни покладалися на масове застосування керованих авіабомб ― цю практику вони зараз намагаються застосувати на всіх ділянках свого наступу. Один їхній бомбардувальник може скидати до чотирьох КАБів за виліт, півтонна бомба досягає цілі майже миттєво ― і «ніколи не знаєш, чи витримає бетонне перекриття і чи зможуть тебе потім відкопати», розповідає про побачене солдат із псевдо «Патрік». Зазвичай протягом доби в останні тижні наступу росіяни випускали по Авдіївці не менше за сотню КАБів.

Іншою проблемою були дрони: їх було стільки, що спокійний виїзд із міста чи заїзд у нього був удачею. Медик Малий пригадує випадок, коли він евакуював пораненого автівкою, дрон увʼязався за ними ― врятувало лише те, що ззаду автівка мала запасне колесо. Дрон врізався в нього і відскочив, не вибухнувши.

Коли ЗСУ отримали наказ евакуюватися з мікрорайону Зеніт, перша група вибратися не змогла, бо потрапила під щільний артилерійський вогонь. Більшість українських бійців евакуювалися звідти вночі ― на щастя, зробити це з меншими втратами допоміг ранковий туман, який ускладнив використання росіянами дронів. Українські артилеристи намагались допомогти й цим бійцям, й іншим українським підрозділам у місті, однак, як сказав виданню боєць підрозділу «Стугна», «щоб зупинити групу з 30 людей, потрібно 50 снарядів, із них 5 ― на корегування вогню». Вони ж мали на це лише 10 снарядів.

Російські втрати неспівмірно більші за українські, констатують бійці, однак окупанти стабільно просувалися вперед. І якби вихід ЗСУ з Авдіївки завершився днем пізніше, наші втрати могли б бути значно більшими. На щастя, ключову дорогу вдавалося втримати до останнього, йдеться в матеріалі.

CNN розповідає про настрої серед українських бійців, які намагаються утримати позиції в селах на захід від Авдіївки. Починаючи матеріал з деталі про те, що радянський танк Т-64, вкопаний неподалік від Часового Яру, за три доби перебування журналістів на його позиціях не зробив жодного пострілу. Причина ― брак боєприпасів у той час, як танкісти постійно чули залпи росіян, що намагалися прорвати українську оборону. «Якщо додаткової допомоги від США не буде, ми всі тут помремо, ― скрушно сказав член команди Ярослав. ― Нас не стане. А проблема перетвориться на глобальну, адже росіяни продовжать наступати в Європі й після України».

Неподалік був підрозділ, оснащений американськими гаубицями Paladin, ― він снаряди мав і був налаштований оптимістичніше. Чого не скажеш про місцевих мешканців. Попри відносну стабілізацію лінії зіткнення, багато хто вже зібрав речі для евакуації на випадок подальшого просування окупантів, пише видання.

Щобудня ми старанно шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 у гривні🔸 Buy Me a Coffee 🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]