Фермери вийшли на масштабний протест у Варшаві. Вони палять багаття і перекривають дороги

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Польські фермери почали великий протест у Варшаві. Сьогодні до них долучилися мисливці, рибалки й лісники.

Про це пише RMF24.

Серед вимог протестувальників — обмеження імпорту агропродукції з України й відмова від «зеленого курсу» Європейського Союзу (European Green Deal), який накладає на фермерів низку обмежень.

Наприкінці лютого фермери вже виходили у Варшаві з протестами, але їхня зустріч із премʼєр-міністром Дональдом Туском 29 лютого нічого не дала.

Зазначається, що фермери розпочали акцію зранку перед офісом премʼєр-міністра Польщі. По всій Варшаві ускладнений рух транспорту. Крім того, заблокована низка національних доріг. Водночас аграріям не дозволили вʼїхати до Варшави тракторами — на околицях міста встановили загородження і шипи.

Перед будівлею канцелярії премʼєр-міністра аграрії підпалили шини та труну — це нібито символізує сільське господарство Польщі. Вони кажуть, що протестуватимуть «стільки, скільки буде потрібно».

pap.pl

Окрім цього, протестувальники хочуть зустрітися з представниками польського уряду. Вони несуть національні прапори та банери, запалюють багаття на вулицях та підривають петарди перед канцелярією премʼєр-міністра Дональда Туска.

Поліція Варшави повідомила, що протестуючі фермери закидали офіцерів бруківкою. Поліцейські застосували «прямі заходи примусу».

  • Від листопада 2023 року поляки періодично блокують пункти пропуску на кордоні з Україною. Польські перевізники, а потім і фермери з різною тривалістю перешкоджають руху вантажівок, вимагаючи від своєї влади та Євросоюзу поліпшення умов праці та преференцій. Вони просять про заборону імпорту сільськогосподарської продукції з України, яка не відповідає нормам ЄС, повернення дозвільної системи для українських перевізників, дотацій на добрива, компенсацій акцизу на пальне, виплат субсидій та мають інші вимоги, які до України не мають стосунку.
  • Україна вважає закиди щодо своєї продукції безпідставними і називає це політичним питанням.