США ввели санкції проти найбільшої судноплавної компанії росії

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти російської танкерної групи «Совкомфлот» — це має знизити доходи росії від продажу нафти.

Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США також визначило 14 нафтових танкерів як майно, у якому «Совкомфлот» має частку. Управління видало генеральну ліцензію, яка дозволяє вивантажувати сиру нафту чи інші вантажі з цих суден протягом 45 днів.

«Націлившись на найбільшу російську державну судноплавну компанію й оператора флоту, ми завдаємо величезного удару їхнім тіньовим операціям», — сказав заступник міністра фінансів Воллі Адейємо.

«Совкомфлот» також зазнав санкцій Австралії, Канади, Нової Зеландії та Великої Британії і перебуває під певними обмеженнями Євросоюзу.

Санкції ввели за діяльність у морському секторі економіки рф і за те, що вона перебуває у власності або під контролем уряду рф чи діє від його імені.

  • На початку грудня 2022 року члени «Великої сімки», а також Австралія та ЄС ввели обмеження цін на російську нафту, встановивши максимальний рівень у розмірі $60 за барель. Із 5 лютого 2023 року ці країни ввели цінову стелю на російські нафтопродукти: $100 — для дизельного пального та $45 — для різних мастил. Через обмеження ціни на сиру нафту росія втрачає $172 млн щодня, писало в січні 2023 року агентство Bloomberg із посиланням на звіт Гельсінського центру досліджень енергетики та чистого повітря. Після того, як обмеження поширили і на нафтопродукти, рф втрачатиме ще більше — $280 млн на день, вважає агентство.