Робот-хірург уперше провів операцію в космосі — він різав гумові стрічки. Ним керували з Землі

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Робот-хірург MIRA, якого відправили для експерименту на Міжнародну космічну станцію, провів свою першу операцію — він різав гумові стрічки, що імітували людські тканини. Ним керували хірурги з Землі.

Про це пише New Atlas.

Завдовжки робот близько 76 сантиметрів, а важить 0,9 кг. Для того, щоб провести операцію в умовах невагомості, його помістили в спеціальний контейнер — завбільшки з мікрохвильову піч.

Загалом 10 гумових стрічок прикріпили до металевих панелей ліворуч і праворуч робота, а також перед ним. Завдання хірургів полягало в тому, щоб «руками» робота захопити стрічки, а потім натягнути і розрізати їх.

Були й певні складнощі під час операції, зокрема затримка в часі на 0,5 або 0,75 секунди між хірургічним центром на Землі і МКС. Щоб компенсувати цю затримку, дослідники випробували різні коефіцієнти масштабування — наприклад, ширші рухи на Землі призводили до менших рухів на борту МКС.

Операція пройшла успішно. Астронавти вважають це новим кроком у розробці космічної хірургії.

У майбутньому робот MIRA може стати ключовим елементом для космічних медичних місій — він забезпечить можливість проведення невідкладних операцій в умовах багаторічних космічних польотів. Цю технологію також можуть використати для розробки методів хірургії з дистанційним управлінням на Землі, щоб проводити операції в ізольованих районах.