У США зафіксували першу смерть від віспи Аляски

Автор:
Олександра Амру
Дата:

У США літній чоловік помер від віспи Аляски — це перший зафіксований випадок смерті від цього вірусу.

Про це повідомили у Департаменті охорони здоровʼя Аляски, передає The Guardian.

Чоловік жив на віддаленому півострові Кенай. Його госпіталізували у листопаді минулого року, а помер він наприкінці січня.

Літній чоловік лікувався від раку і через це мав пригнічений імунітет, що могло ускладнити перебіг віспи.

Віспа Аляски або вірус AKPV повʼязаний із натуральною віспою, мавпʼячою та коровʼячою віспою. Серед симптомів — висип, збільшення лімфатичних вузлів і біль у суглобах або мʼязах.

Віспа Аляски уражує шкіру.

Перший випадок захворювання стався у 2015 році. З того часу представники охорони здоровʼя Аляски повідомили лише про шість інших випадків зараження вірусом. Усі ті люди проживали в районі міста Фербанкс, що розташоване за більш ніж 483 км від півострова Кенай. Всі перехворіли легко й дужали без госпіталізації.

Померлий від вірусу літній чоловік проживав один у лісистій місцевості та не повідомляв про останні подорожі чи тісні контакти з тими, хто нещодавно подорожував, хворів чи мав повʼязані ушкодження (наприклад, укуси чи подряпини від тварин).

Незрозуміло, як AKPV передається, але дослідники кажуть, що він може передаватись від тварин. Пізніше вірусологи виявили, що у районі Фербанкса на віспу Аляски перехворіло кілька дрібних ссавців, зокрема руді полівки, і принаймні один домашній улюбленець.

Літній чоловік розповідав, що доглядав у себе вдома бездомного кота. Тест не виявив вірусу у кота, але він «постійно полював на дрібних ссавців і часто дряпав пацієнта», сказали представники охорони здоровʼя Аляски.

Через це можна припустити, що у кота був вірус на кігтях, коли він дряпав чоловіка. Лікарі зазначали про «помітну» подряпину в районі пахви, де й зафіксували перший симптом — почервоніння й висип.