Наступний крок у війні з росією на морі ― знешкодження її субмарин. Огляд матеріалів іноземних медіа 8 лютого

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

Про перспективи протистояння України й росії в Чорному морі у Foreign Affairs пише Марк Канчян, полковник Військово-морських сил США у відставці та старший радник Центру стратегічних і міжнародних досліджень. Як і чимало інших оглядачів і військових, Канчян відзначає успіхи України в Чорному морі ― коли, майже не маючи власного флоту, ЗСУ змогли істотно зменшити військовий потенціал флоту росіян і змусили їх евакуюватися з донедавна їхньої основної бази в Севастополі. Також важливе фактичне відновлення роботи транспортного коридору в західній частині Чорного моря.

Самими лише морськими операціями війни не виграти, зазначає експерт. Однак завдяки подальшим успіхам у Чорному морі можна вийти на значно вигідніші позиції в майбутніх переговорах із росією, ніж без них. Зараз росіяни можуть щось робити в морі лише двома способами ― мінуючи акваторію і запускаючи підводні снаряди з субмарин. Впоратися з розмінуванням моря Україні можуть допомогти іноземні партнери ― як технічними засобами, так і власними силами. Підводні ж човні росіяни поки що особливо не задіювали ― військових цілей, на які варто було б витрачати їхній ресурс, Україна наразі не має, пише Канчян. Атакувати цивільні кораблі, що перевозять зерно та інші товари, росіяни не наважуються. Коли ж вони з тих чи інших причин вирішать задіяти субмарини, західні партнери мають допомогти Україні розвідданими й технологіями, щоб якнайшвидше їх знешкодити, щойно ті опиняться в зоні досяжності української зброї. Ані грошей, ані часу для побудови складної мережі радарів, літаків і підводних човнів для виявлення та знищення російських субмарин, які наразі є в морі, Україна не має. Та й не варто цього робити, враховуючи, що субмарин доволі небагато ― всього п’ять, а не сотні, які снували Світовим океаном в часи Холодної війни. Києву потрібно лише, щоб росіяни боялися вивести свої підводні човни з баз через реальний ризик їхнього знищення. Цього досягти значно легше.

Наступний крок, який варто зробити Військово-морським силам, ― це створити компактні й швидкі десантні війська. Такі, що зможуть швидко висаджуватися на території, наприклад, Криму, чи взагалі в умовному російському тилу. Катери для них можуть надати союзники ― невеликі й маневрені, які можна привезти в Україну суходолом, не порушуючи конвенцію Монтре, що дозволяє Туреччині перекривати морський шлях до Чорного моря, і не наражаючи човни на ризик бути знищеними росіянами під час перетину моря.

На початку повномасштабного російського вторгнення кораблі окупантів, які скупчились неподалік від Одещини, змусили близько пʼяти тисяч тренованих українських бійців і майже сотню танків залишатись недалеко від моря. Інакше ж вони могли б вирушити на інші ділянки фронту: потреба в додаткових силах у перші дні великої війни була критичною. Так само, постійно турбуючи окупантів у Криму, українці можуть перетягнути частину російських військ туди, що полегшить собі наступ на інших ділянках, пише Канчян.

Щобудня ми старанно шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 у гривні🔸 Buy Me a Coffee 🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]