The Insider: ФСБ росії завербувала депутатку Європарламенту з Латвії

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Федеральна служба безпеки росії завербувала депутатку Європейського парламенту від Латвії Татьяну Жданок, йдеться в розслідуванні видання The Insider. Жданок представляє партію «Русский союз Латвии».

Видання стверджує, що Жданок працювала під керівництвом кураторів із Пʼятої служби ФСБ щонайменше від 2004 року. А з 2005 року депутатка листувалася зі своїм куратором — співробітником управління ФСБ Санкт-Петербурга Дмитром Гладеєм.

Татьяна Жданок.

Tatjana Ždanoka / Facebook

Перші листи Гладею в зламаній скриньці Жданок датовані 3 жовтня 2005 року. Тоді Жданок надіслала два вкладення, одне з яких — неопублікований проєкт порядку денного конференції в Таллінні та Нарві, яку спонсорували два парламентські блоки — фракція «Зелених» Європейського парламенту та «Європейський вільний альянс». Друге вкладення — це проєкт пресрелізу про конференцію.

Того ж року Служба внутрішньої безпеки Естонії у своєму публічному звіті заявила, що «Європейський російський альянс», членом якого є Жданок, — це прикриття ФСБ, його створення «підготували в Санкт-Петербурзі та подали як тріумф у доповіді безпосередньо директору ФСБ». Згідно з листуванням Жданок неодноразово зустрічалася з Гладеєм у Європі та Москві, проте мета й характер їхніх особистих розмов ніколи не згадувалися в листах.

Фрагменти листування євродепутатки Тетяни Жданок із агентом російської ФСБ Дмитром Гладеєм.

The Insider

Фрагменти листування євродепутатки Татьяни Жданок з агентом російської ФСБ Дмитром Гладеєм.

The Insider

Жданок організувала громадські слухання в Європарламенті, присвячені ставленню естонської влади до бурхливих протестів у Таллінні після перенесення памʼятника радянському солдату. Також вона запустила радіопередачу «Година російської школи», у якій попереджала росіян, які живуть у Латвії, про «можливі проблеми, повʼязані з відправленням дітей з російських сімей у латвійськомовні школи». Вона також готувала виставку в Європейському парламенті під назвою «Росіяни Латвії», щоб представити етнічних росіян корінним населенням Латвії.

Журналісти стверджують, що у квітні 2010 року Жданок надіслала Гладею проєкт плану зі святкуванням в Латвії російського Дня перемоги. Жданок просила виділити $6 тисяч на додачу до фінансування, яке вона мала отримати як офіційний організатор і депутатка Європарламенту. Гроші, зокрема, мали витратити на закупівлю георгіївських стрічок.

Видання виявило, що Гладей працював зі Жданок до 2013 року. Згодом він віртуально познайомив її з Сергієм Красіним — уже йому Жданок надалі надсилала агентурні звіти. Вона співпрацювала не з одним агентом ФСБ: уже в 2014 році Жданок подала заяву в посольство Бельгії в Москві, щоб отримати шенгенську візу для Артема Курєєва, який курував Сергія Середенка.

Тобто Жданок не просто надсилала своїм кураторам з ФСБ звіти про проведену роботу, а й використовувала свій статус євродепутата, щоб допомагати їм потрапляти на територію Євросоюзу, стверджують журналісти.

Сама Жданок у відповідь на розслідування заявила, що ніколи не співпрацювала з російськими агентами. Жданок наголосила, що злам особистих листування без санкції правоохоронних органів неприпустимий і є крадіжкою особистих даних, і додала, що «залякати її не вдасться».

«Я і мої однодумці будемо й далі використовувати трибуну Європарламенту для боротьби з неофашизмом», — заявила вона.

  • Мандат Жданок як депутата Європарламенту спливає в цьому році. Раніше її виключили з європейської фракції «Зелених» за відмову засудити вторгнення в Україну.