Україна цьогоріч планує розпочати будівництво чотирьох ядерних реакторів на Хмельницькій АЕС

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Україна цьогоріч розраховує розпочати будівництво чотирьох нових атомних реакторів, щоб компенсувати втрачені енергетичні потужності через повномасштабну війну з росією.

Про це міністр енергетики Герман Галущенко повідомив інформагентству Reuters.

Очікується, що два блоки базуватимуться на обладнанні російського виробництва, яке Україна хоче імпортувати з Болгарії. Тоді як інші два — на західних технологіях виробника енергетичного обладнання Westinghouse. Усі чотири реактори побудують на Хмельницькій АЕС, додав Галущенко.

Як зазначив міністр енергетики, будівництво планують розпочати влітку — восени цього року.

Будівництво третього і четвертого реакторів Хмельницької АЕС почалося ще в 1980-х, але його заморозили.

Після здобуття незалежності від Радянського Союзу в 1991 році Україна побудувала три нові атомні реактори — по одному на Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській АЕС.

На сьогодні всі три АЕС на підконтрольній Україні території забезпечують понад 55% потреб країни в електроенергії, але Київ хоче розширити цей сектор, щоб компенсувати тимчасову втрату Запорізької АЕС, найбільшої атомної станції в Європі.

У грудні НАЕК «Енергоатом» і Westinghouse підписали угоду про закупівлю обладнання для пʼятого енергоблока Хмельницької АЕС.

  • Від 4 березня 2022 року Запорізька АЕС і місто-супутник ЗАЕС Енергодар під окупацією російських військ. Шість ядерних реакторів ЗАЕС зараз фактично простоюють.