Суд зупинив розгляд справи про вбивство журналіста Павла Шеремета

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Шевченківський райсуд Києва зупинив судовий процес щодо вбивства журналіста Павла Шеремета в Києві у 2016 році. Про це 24 січня 2024 року повідомив Дмитро Круговий, адвокат одного з фігурантів — Андрія Антоненка, передає Укрінформ.

Справу не розглядатимуть до демобілізації однієї з обвинувачених — Яни Дугарь. Вона має керівну посаду і займається евакуацією військових з поля бою. Другий обвинувачений — Андрій Антоненко — служить в армії за контрактом, а третя фігурантка — Юлія Кузьменко — їздить у прифронтові регіони як лікарка.

«Яна і Андрій проходять військову службу, вони задіяні до виконання завдань безпосередньо в районі ведення бойових дій, і у звʼязку з тим, що вони не завжди мають можливість прибувати на судові засідання, було заявлено клопотання про зупинення судового провадження. І сьогодні судом було задоволено клопотання одного із захисників — Дениса Ломанова — про зупинення», — сказав адвокат.

За його словами, із 2022 року, відколи росія почала повномасштабне вторгнення, суд не може продовжувати роботу в тому складі, який був раніше.

«Хтось із присяжних поїхав за кордон. Один із присяжних був мобілізований. І у звʼязку з тим, що склад суду змінили, то у нас справа почала слухатися із самого початку. І вже 2024 рік, а ми так і не дійшли до стадії [розгляду справи], узагалі не почали навіть», — розповів Круговий.

  • 12 грудня 2019 року тодішній глава МВС Арсен Аваков повідомив про затримання підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Згодом на брифінгу правоохоронці представили частину результатів слідства та назвали підозрюваних: військова медсестра Яна Дугарь, лікарка Юлія Кузьменко, музикант і працівник Сил спецоперацій Андрій Антоненко.
  • Згодом фігурантам справи змінили підозру. Андрій Антоненко тепер є не організатором вбивства, а виконавцем за попередньою змовою. Юлія Кузьменко теж є виконавцем, а Яна Дугарь — поплічником.
  • 28 вересня 2020 року суд присяжних почав розгляд справи по суті.