Повітряні сили ЗСУ знищили російські літаки А-50 та Іл-22

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Воїни Повітряних сил ЗСУ знищили ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 і повітряний пункт управління противника Іл-22.

Інформацію про це підтвердив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

«Дякую Повітряним Силам за чудово сплановану та проведену операцію в Приазов’ї», — написав він.

Інформацію про це також підтвердили в Повітряних силах.

Напередодні зʼявилася інформація про те, що українські військові підбили два російських літаки над Азовським морем — А-50 та ІЛ-22. За непідтвердженою інформацією, удару по А-50 завдали в районі Кирилівки в Запорізькій області, після чого літак зник з радарів і перестав відповідати на запити. Повітряний командний пункт Іл-22М11, імовірно, підбили в районі Стрілкового на Херсонщині — після отриманих пошкоджень екіпаж літака запросив евакуацію.

Що відомо про знищені літаки

А-50 — російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління, завдяки якому росія керує атаками своєї ударної авіації та виявляє в небі українські літаки. Наразі це друга втрата А-50. До цього аналогічний літак вивели з ладу білоруські партизани на авіабазі мачулищі у лютому 2023 року. А-50 – це дуже складна і специфічна техніка. Ворог не спроможний компенсувати її втрати, а у арсеналі рф їх всього налічується до 20 одиниць.

Іл-22М11 – захищений повітряний пункт управління, який діяв разом з А-50 під час ворожих повітряних атак проти України. Це друга втрата росією Іл-22М за час війни. Перший такий літак збили бойовики «ПВК Вагнера» під час заколоту Пригожина влітку минулого року.