Bloomberg: Італійська премʼєрка Мелоні намагається схилити Орбана до підтримки України

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Премʼєр-міністр Італії Джорджа Мелоні намагається домовитись з Віктором Орбаном, аби той перестав гальмувати рішення на підтримку України в Європейському Союзі й налагодив відносини з Володимиром Зеленським.

Про це повідомило видання Bloomberg із посиланням на співрозмовників, які знайомі із ходом переговорів.

За інформацією співрозмовників Bloomberg, Мелоні пропонує партії Орбана «Фідес» увійти до обʼєднання «Європейські консерватори та реформісти» (ECR) перед прийдешніми виборами до Європарламенту.

Для приєднання «Фідес» до ECR італійська премʼєрка хоче, аби Орбан змінив підхід до прагнень України до членства в ЄС і перезавантажив відносини з Києвом. Обговорення між представниками лідерів Італії та Угорщини «відбувалися на різних рівнях, але жодного рішення ще не дали», зазначає видання.

Нині до ECR входять партія Мелоні «Брати Італії», польська партія «Право і справедливість» (PiS) і націоналістична «Шведські демократи». Додавання Fidesz дасть партії ECR перевагу під час літніх виборів до Європарламенту.

Із «Європейськими консерваторами та реформістами» за електоральні симпатії будуть змагатись більш крайні праві з групи «Ідентичність і демократія», а також правоцентристська Європейська народна партія, з якої «Фідес» вийшов у 2021 році.

  • Премʼєр-міністр Угорщини єдиний ветував пакет фінансування ЄС у грудні 2023 року, відклавши ключову підтримку Україні розміром €50 млн. Євросоюз перегляне чотирирічну угоду про фінансування на екстреному саміті 1 лютого 2024 року.
  • Італія з 1 січня розпочала головування у «Групі семи» (G7), перебравши його у Японії, яка головувала у 2023 році. Основними темами головування Італії у «Групі семи» (G7) у 2024 році стануть війна росії проти України, криза на Близькому Сході, спричинена атаками ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, і штучний інтелект.