Alaska Airlines призупинила рейси 65 літаків Boeing 737 MAX. Під час польоту в одному лайнері випали двері

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Авіакомпанія Alaska Airlines призупинила рейси 65 літаків Boeing 737 MAX 9 після того, як в одному з них випали запасні двері під час польоту.

Про це повідомляє Reuters.

Частина фюзеляжу відірвалася від лівого боку літака, коли той злітав з Портленду — судно прямувало до Онтаріо, що в Каліфорнії. Пілоти були змушені повернути назад і здійснити екстрену посадку. На борту літака був 171 пасажир і шість членів екіпажу.

Як розповів генеральний директор Alaska Airlines Бен Мінікуччі, літаки повернуть в експлуатацію лише після технічної перевірки, яку планують завершити впродовж найближчих кількох днів.

Boeing заявляє, що компанія розслідує причину аварійної посадки.

Проблеми з літаками Boeing 737 Max

Цей інцидент не єдиний, що траплявся з літаками Boeing 737 Max — вперше такий літак зазнав аварії в Індонезії у жовтні 2018 року. У березні 2019 року такий самий лайнер розбився в Ефіопії. Внаслідок цих двох авіакатастроф загинули 346 людей.

Причиною стали вади в роботі системи маневрування (MCAS). До того ж авіакомпанії економили на навчанні пілотів роботи з MCAS, бо це дорого. Інциденти спонукали авіакомпанії світу призупинити використання літаків Boeing 737 MAX, а компанію-виробника провести повну перевірку всіх його систем.

Після виявлення проблем Boeing оновив програмне забезпечення літаків і розробив нову програму тренування пілотів. Ці зміни схвалили регулятори у всьому світі, зокрема в США, ЄС і Канаді, і вже у 2020 році Boeing 737 MAХ почали повертати на комерційні рейси.

Втім у квітні 2021-го в літаків Boeing 737 MAX знову виявили потенційні проблеми з електрикою. У грудні 2023 року авіабудівна компанія Boeing звернулася до своїх клієнтів і повідомила про знайдену несправність у літаках 737 MAX. Повідомлення спричинило падіння акцій компанії.