РЕС: Торік у світі загинули щонайменше 140 журналістів

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

У 2023 році під час виконання професійних обов’язків у світі загинули 140 журналістів. Це найбільша річна кількість загиблих журналістів з 2012 року.

Про це повідомила правозахисна організація Press Emblem Campaign.

За підрахунками організації, 90 журналістів загинули на Близькому Сході, 20 — у Латинській Америці, 12 — в Азії, 11 — в Африці, чотири — в Європі, три — у Північній Америці.

За межами сектора Гази було вбито 59 журналістів у 27 країнах. У Мексиці вбили девʼятьох журналістів, а в Гватемалі — пʼятьох. Чотири журналісти загинули під час війни в Україні (італієць, француз та двоє росіян), ще четверо загинули в Ізраїлі під час нападу ХАМАС 7 жовтня.

В Україні, зокрема, померли російські пропагандисти Борис Максудов і Ростислав Журавльов. Максудов загинув від удару дрона на окупованій частині Запорізької області в листопаді 2023 року, а Журавльов ще в липні під час обстрілу в Пʼятихатках Запорізької області.

У квітні 2023 року в Херсоні загинув фіксер видання La Repubblica Богдан Бітік, у травні біля Бахмуту загинув французький журналіст Арман Солдін.

За останні десять років (з 2014 до 2023) вбили 1 147 працівників медіа — це в середньому 2,2 на тиждень. Організація включила до своєї статистики всіх загиблих журналістів, незалежно від того, чи була їхня смерть повʼязана з професійною діяльністю, чи ні.