ВМС ЗСУ: Україна не подавала Туреччині запит на пропуск до Чорного моря двох мінних тральщиків

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Військово-морські сили ЗСУ не подавали Туреччині запит на пропуск до Чорного моря двох українських мінних тральщиків «Чернігів» (M310) і «Черкаси» (M311), які Україні передала Британія.

Про це в ефірі телемарафону розповів речник ВМС Дмитро Плетенчук.

«Враховуючи дію Конвенції Монтре, іншого варіанту очікувати в принципі не слід було, тому, відповідно, можу лише підтвердити, що таких намірів у нас не було», — сказав він, зауваживши, що Туреччина не пропускає до Чорного моря і військові кораблі рф, тож приводу для «зради» немає.

Відповідаючи на запитання, чим Україна наразі розміновує море, речник сказав, що для цього використовують спеціальне роботизоване обладнання і дрони. Це менш ефективно за кораблі-міношукачі й такого обладнання потрібно багато, тому Україна веде постійний діалог із союзниками.

Також Плетенчук додав, що розмінування Чорного й Азовського морів після завершення активних бойових дій триватиме до 5 років. Це термін глобального розмінування. На розчищення основних морських шляхів знадобиться 3—5 місяців. Операцію вже планують.

  • На початку року низка медіа написали, що «подаровані Україні Сполученим Королівством мінно-пошукові кораблі пропустили через турецькі протоки до Чорного моря». Центр протидії дезінформації при управлінні президента Туреччини заявив, що це неправда, і нагадав — країна відповідно до Конвенції Монтре закрила Босфор і Дарданелли для всіх військових кораблів воюючих сторін.