У Сербії проводять перевибори на 30 дільницях

Автор:
Олександра Амру
Дата:

У Сербії проходять перевибори на понад 30 виборчих дільницях, три з них — у столиці Белграді.

Про це повідомляє сербська державна телерадіокомпанія PTC.

Повторні вибори депутатів парламенту Сербії проводять на дільницях, де не вдалося встановити результати голосування 17 грудня, і тих, де результати анулювали через виявлені порушення.

Повторне голосування відкрите сьогодні від 07:00 до 20:00. На дільницях, де проходять перевибори, загалом право голосу мають 19 543 виборці.

Перед цим у п’ятницю Республіканська виборча комісія (RIK) відкинула вимогу блоку «Сербія проти насильства» скасувати результати виборів загалом через виявлені проблеми. Очільник RIK Владимир Димитрієвич пояснив це тим, що документ подала невідповідна особа.

  • 17 грудня 2023 року в Сербії відбулися парламентські та місцеві вибори. Керівна Сербська прогресивна партія (SNS) президента Александара Вучича набрала 46,72% голосів, опозиційний альянс «Сербія проти насильства» набрав 23,56% голосів, а Соціалістична партія Сербії — 6,56%. Опозиція заявила про фальсифікації. Спостерігачі ОБСЄ також побачили низку порушень — несправедливу конкуренцію, упередженість медіа і підкуп виборців.
  • 18 грудня в Сербії почалися протести з вимогами скасувати результати виборів. Головним організатором протестів є «Сербія проти насильства».
  • 24 грудня в столиці Сербії Белграді тисячі протестувальників вийшли на мітинг із вимогами скасувати результати парламентських і муніципальних виборів, заявляючи про фальсифікації. Мітингувальники спробували прорватися до ратуші Белграда, де розташована виборча комісія. Вони виламали двері будівлі й кидали в неї каміння. У ситуацію втрутилася поліція, застосувавши газ і кийки.