Як спецпризначенці ЗСУ створили плацдарм у Кринках. Огляд матеріалів іноземних медіа про війну 26 грудня

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

Бійці 73 морського центру спецоперацій ЗСУ ― одні з тих, хто забезпечував захоплення плацдарму на лівобережжі Херсонщини. Журналісти Associated Press протягом пів року кілька разів зустрічалися з фахівцями центру й змогли відтворити початок операції.

Власне, спершу фахівці центру планували масштабну операцію із захоплення лівобережжя Херсонщини ― у межах літнього контрнаступу. За словами офіцера з позивним «Скіф», його побратими облаштували на островах у гирлі Дніпра опорні пункти, шляхи постачання та маршрути майбутнього наступу. Підрив росіянами Каховської ГЕС 6 червня зірвав ці плани ― зруйнувавши, втім, і російські позиції на Дніпрі. Протягом наступних пів року військові розробляли новий план наступу, і ключовим у ньому було те, хто перший візьме під контроль острови на Дніпрі — ми чи росіяни.

Дуже пощастило, що захопити острів перед Кринками доручили російському офіцеру, який був проти війни. Він, а також 11 його підлеглих вирішили здатися Україні. Від них Скіф дізнався всю потрібну інформацію щодо російських сил у районі Кринків ― виявилося, що острів мали захопити близько двадцяти недосвідчених окупантів. Завадити їм було легко, і вже невдовзі підопічні Скіфа запустили над Кринками дрон із синьо-жовтим прапором. Як запевняють автори матеріалу, це було символічною передумовою того, щоб військове керівництво країни повірило в реалістичність планів 73 центру захопити й утримати плацдарм у Кринках.

Починаючи з жовтня до операції на лівобережжі Херсонщини долучилися різні угруповання ЗСУ. Значну роль в операції досі відіграють бійці центру морських спецоперацій. Вони працюють переважно вночі, на човнах чи просто у водолазних костюмах. Втрати підрозділу чималі ― як каже Скіф, «моя телефонна книжка перетворилася на кладовище», також контингенту на лівому березі завдають проблем керовані авіабомби і дрони росіян. Однак навіть попри настання зимових холодів, бійці 73 центру продовжують виконувати місію за місією, хоча про більшість із них широкій публіці ніколи не стане відомо, стверджує боєць.

Щобудня ми старанно шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 у гривні🔸 у криптовалюті🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]