Валерій Залужний прокоментував законопроєкт про мобілізацію 500 тисяч і скасування обмеженої придатності

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний прокоментував нові законопроєкти про мобілізацію в Україні в етері телемарафону.

За його словами, військове командування не робило запиту на конкретні цифри мобілізованих українців. Ідеться про цифру у 400—500 тисяч людей, про яку говорив, зокрема, президент Володимир Зеленський.

«Окремим запитом на безпосередньо Кабмін чи Верховну Раду ми не робимо», — сказав він і додав, що військове командування регулярно формує запити на кількість боєприпасів, зброю та людський ресурс.

Водночас Валерій Залужний каже, що цифра у 400—500 тисяч мобілізованих сформована військовим командуванням на наступний рік. Вона враховує покриття поточного недоукомплектування і створення нових військових частин, а також прогнозування втрат Сил оборони України.

Також головнокомандувач дав пояснення щодо параметрів придатності до військової служби, які прописані у законопроєкті про мобілізацію. Генерал наголосив, що документ пропонує вилучити поняття «обмежена придатність». Будуть тільки придатні або ні — це вирішуватиме Військово-лікарська комісія.

«Сьогодні оперування ступенем інвалідності 2 і 3 групи не є актуальним, бо придатність до військової служби вирішує не людина, а ВЛК», — зазначив Залужний.

Окрім цього, на окремому брифінгу генерал заявив, що Генштаб разом із Міністерством оборони погодили термін служби, після якого можлива демобілізація — це 36 місяців безперервної служби.

«Ми погодилися на 36 місяців, враховуючи два моменти. Перший — що не буде загострення на фронті. Другий, найголовніший, — що цих людей через 36 місяців буде ким замінити», — зазначив Залужний.

Щоб замінити військових у 2025 році, за його словами, вже в 2024 році потрібно починати призов та готувати нових людей.

  • Увечері 25 грудня уряд вніс до парламенту законопроєкти № 10378, № 10379. Перший документ передбачає зміни до мобілізації та проходження військової служби, а другий — посилення відповідальності за військові правопорушення. Детально про них тут.
  • 19 грудня на пресконференції, присвяченій підсумкам року, Володимир Зеленський повідомив, що військове командування має потребу у додатковій мобілізізації від 400 000 до 500 000 людей. Президент сказав, що йому потрібні аргументи для такого рішення.