Байден посилив обмеження для іноземних фінансових установ, які допомагають росії обходити санкції

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Президент США Джо Байден підписав указ про економічні заходи проти іноземних фінансових установ, яких виявлять причетними до поставок підсанкційних військових товарів у росію.

Про це йдеться на сайті Білого дому.

Під «іноземними фінансовими установами» маються на увазі будь-які установи, що надають фінансові послуги — від банків до пенсійних фондів чи операторів платіжних систем, а також їхні дочірні компанії.

Тепер міністр фінансів США після консультацій з державним секретарем і за потреби міністром торгівлі може накласти на іноземну фінансову установу санкції, якщо вона посприяла угодам між росією і третіми країнами. Ідеться про угоди у сфері оборони, технологій, будівництва, а також аерокосмічної та обробної галузей.

Інша підстава для запровадження санкцій — надання «будь-якої послуги, повʼязаної з військово-промисловою базою росії, зокрема продаж, постачання або передання будь-якого товару або класу товарів».

Санкції можуть накладати без попередження, оскільки в інакше існує ризик переховування активів, які підлягають обмеженням. Вони передбачають заборону відкриття рахунків у США або обмеження їх використання, а також блокування майна.

Західні фінансові установи переважно припинили вести бізнес з росією. Але представники адміністрації Байдена очікують, що загроза нових санкцій спонукатиме американські та європейські фінансові компанії чинити тиск на банки в інших країнах, щоб ті уникали російських контрабандних схем.