Новий уряд Польщі звільнив керівництво трьох держмедіа. Колишня правляча партія почала протести

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Новий польський уряд Дональда Туска звільнив керівництво державних медіа, що спричинило протести й обурення у колишньої правлячої партії «Право і справедливість», представником якої є президент Анджей Дуда.

Про це повідомляють Polsat, Onet та Міністерство культури Польщі.

Напередодні Сейм Польщі ухвалив постанову «Про відновлення правового порядку, неупередженості та цілісності державних ЗМІ та РАР». Після цього новий міністр культури Бартоломей Сенкевич звільнив керівництво «Польського радіо», Польської агенції преси РАР та телебачення TVР. Він призначив нових голів правлінь, які мають створити наглядові ради.

Звільнення керівників аргументували необхідністю реформи державних медіа та їх деполітизації. Усі ці три медіа звинувачували в тому, що вони 8 років були фактичними «рупорами пропаганди» партії «Право і справедливість» Леха Качинського. У постанові Сейму також зазначалося, що за часів попереднього уряду роботу ЗМІ було політизовано і вони втратили свою неупередженість. Партія «ПіС», очікувано, цю постанову не підтримала. Коаліція ж премʼєр-міністра Дональда Туска пообіцяла створити нові ЗМІ, які матимуть більш збалансований підхід.

Після відставки керівництва трьох найбільших державних медіа цілодобовий канал TVP перестав працювати, а до його офісу у Варшаві стягнули поліцію. Туди із стихійним мітингом прийшли Ярослав Качинський (голова партії «ПіС», брат-близнюк Леха Качинського), представники його партії та прихильники. Вони заявили, що «захищатимуть демократію». Під будівлею телеканалу були і прихильники нового уряду. Вони скандували: «За ґрати!»

Ситуація біля офісу TVP і загалом — напружена. Лідер «ПіС» обіцяв, що його люди «чергуватимуть» біля штаб-квартир TVP та «Польського радіо».

11 грудня 2023 року уряд Дональда Туска отримав вотум довіри від польського Сейму, і президент Польщі призначив Туска премʼєр-міністром. Він майже одразу змінив ключових міністрів. Щодо державних ЗМІ, у новому уряді вважають неефективною роботу їхнього керівництва.

  • Після приходу до влади в 2015 році «ПіС» змінила закон про засоби масової інформації та створила регулятора. Він міг звільняти правління держЗМІ та влаштовувати на роботу лояльних до влади журналістів.
  • Це призвело до того, що у світовому індексі свободи преси Польща до травня 2023 року опустилася на 57 місце, маючи ще кілька років тому 18.