WP: Японія зніме заборону на продаж ракет для Patriot. Що це може означати для України

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Цього тижня Японія змінить правила експорту оборонної продукції — це дозволить їй експортувати кілька десятків ракет Patriot до Сполучених Штатів. Таке рішення відкриє шлях для додаткових поставок таких ракет в Україну зі США.

Про це повідомляє The Washington Post.

Японія виробляє ракети для Patriot, головної системи ППО США, за ліцензією компанії Raytheon. Американські чиновники розповіли журналістам, що в документі про зміну правил експорту оборонної продукції прямо не згадується система Patriot, але оновлення відповідатиме ключовому запиту адміністрації Байдена.

Президент Байден обговорював це питання з прем’єр-міністром Фуміо Кішідою під час тристороннього саміту з Південною Кореєю в Кемп-Девіді, а також на економічному саміті в Сан-Франциско в листопаді.

Очікується, що японський уряд оголосить про зміни вже 22 грудня. Прямо в Україну ракети для Patriot не поїдуть. Японія розглядає можливість відправки десятків ракет до Сполучених Штатів. За словами посадовців, рішення щодо кількості ухвалять «відносно скоро».

Японія, стурбована тим, що війна росії може підштовхнути Китай до подібних дій проти Тайваню, підтримувала Україну. Це була перша країна Східної Азії, яка приєдналася до західних санкцій проти рф.

  • Після Другої світової війни конституція Японії дозволяє використовувати військову силу лише для самооборони. Однак за останні роки країна збільшила свої військові витрати. Поки що вона утримується від розгортання ракет великої дальності, які можуть вражати цілі на чужій території.
  • У грудні минулого року WP писало, що Японія планує придбати в Сполучених Штатів від 400 до 500 ракет «Томагавк». Це частина нової стратегії національної безпеки та оборони Японії. Вона передбачає значне збільшення оборонного бюджету країни — до рекомендованих у НАТО 2% ВПП. Країна також розробляє новий вдосконалений винищувач разом з Великою Британією та Італією.