Суд в Австралії виніс перший в історії країни вирок за шпигунство

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Австралійський суд визнав винним у шпигунстві на користь Китаю мешканця Мельбурну, який раніше обіймав чільні посади в китайських громадських асоціаціях. Це перший вирок за новим законом про іноземне втручання, ухваленим у 2018 році після серії спроб Китаю вплинути на політику Австралії.

Колишнього члена ліберальної партії Ді Сань Дуонга поліція штату Вікторія запідозрила в плануванні чи підготовці акту іноземного втручання ще в 2020 році.

Прокурори заявили, що Ді Сань Дуонг постійно контактував з китайською розвідкою і намагався вплинути на австралійського високопосадовця Алана Таджа, щоб просувати інтереси Комуністичної партії Китаю — звинувачення він заперечував.

Суд штату Вікторія визнав його винним після довготривалих обговорень і заслуховувань численних доказів, тож тепер чоловікові загрожує до десяти років увʼязнення.

  • У червні 2020 року Дуонг зробив пожертву на суму $37 450 австралійських доларів ($25 тис) Королівській лікарні Мельбурну — тривав карантин через COVID-19, а поставки важливого медичного обладнання були нечастими і складними. Тоді Дуонг перед ЗМІ урочисто вручив чек тодішньому федеральному міністру Алану Таджу, а потім його передали гендиректору лікарні. Проте федеральні прокурори стверджували, що це було далеко не жестом доброї волі. Натомість вони заявляли, що Дуонг намагався в такий спосіб вплинути на австралійського урядовця — він сподівався, що найближчим часом Тадж зможе стати прем’єр-міністром.
  • Дуонг був відомим бізнесменом у китайсько-австралійській спільноті й очолював місцеву асоціацію «Федерація китайських організацій Океанії з В’єтнаму, Камбоджі та Лаосу». За словами федеральних прокурорів, він також був причетний до іншої організації, яка була зареєстрована в агентстві Комуністичної партії Китаю.