Ексдиректора МВФ Родріго Рато судитимуть за ухилення від сплати податків. Йому загрожує до 83 років увʼязнення

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Колишній директор Міжнародного валютного фонду Родріго Рато постане перед судом за ухилення від сплати податків. Правоохоронці вимагають від 61 до 83 років позбавлення волі для 74-річного Рато.

Про це пише Reuters.

Рато звинувачують в 11 фактах злочинів проти податкових органів, зокрема, за переказ нелегальних коштів до Іспанії — там він начебто приховав €8,6 мільйона, не повідомивши про це податкові органи. Крім того, його звинувачують у підробці документів.

Як стверджують прокурори, Рато використовував підставні компанії для фінансових операцій через рахунки в різних країнах — на Багамських островах, у Швейцарії, Люксембурзі, Великій Британії та Монако. Ці рахунки мали оподатковуватися з 2005 по 2015 рік.

Судовий процес над Рато розпочнеться 15 грудня. Очікується, що сам Рато дасть свідчення у справі лише у квітні 2024 року.

  • Родріго Рато очолював іспанську фінансову компанію Bankia з 2010 до 2012 року. З 1996 до 2004 року Рато був віце‎премʼєром в уряді Хосе Марія Аснар, а з 2004 до 2007 року очолював ‎Міжнародний валютний фонд.‎
  • У 2017 році Родріго Рато засудили до 4,5 року увʼязнення за звинуваченнями у шахрайстві із кредитними картками одного з ‎найбільших банків Bankia.‎ Суд визнав ексочільника МВФ винним у розтраті довірених йому коштів у період, коли він обіймав ‎посаду президента фінансової групи.