Зеленському не вдалося переконати республіканців допомогти Україні якнайшвидше. Огляд матеріалів іноземних медіа про війну 12 грудня

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

Візит Володимира Зеленського до США ще триває, а кілька видань уже встигли опублікувати підсумки його основної частини. Сьогодні український президент намагався переконати американський парламент у тому, що виділити допомогу Україні якнайшвидше ― в інтересах США. Вже понад два місяці Конгрес не може погодити виділення $50 мільярдів на фінансування України в наступному році.

Значну частку цих грошей отримають американські виробники озброєння: на цьому наголошує Білий дім, адресуючи повідомлення депутатам-республіканцям. У виграші будуть і округи республіканців, які опонують наданню Україні допомоги. Однак вони затялися, увʼязавши гроші для України з впровадженням жорсткішої міграційної політики. Демократи ж проти повернення «трампівських» методів роботи з нелегалами.

Як пише TIME, республіканці в особистому спілкуванні переконували Зеленського, що Україна тут ні до чого й вони так само, як і раніше, прагнуть допомогти нашому народу. «Це не має до вас жодного стосунку, ― переконував Зеленського сенатор Ліндсей Грехем. ― Ви робите стільки, скільки хто-небудь може тільки бажати». Проблема з наданням Україні допомоги ― у впертості адміністрації Джо Байдена, який не погоджується на зміну міграційної політики, переконує Грехем. Розділити ж це питання на два республіканці не хочуть. «Приділяти увагу іншій країні, а не своїй? Та ні, ми маємо розвʼязати ці питання одночасно», ― зреагував на пропозицію сенатор Джеймс Ленкфорд.

Як повідомляє TIME, Зеленський переконував парламентарів, що якщо потік американської допомоги припиниться, війна в Україні перейде в режим партизанської: мовляв, росія може захопити значно більші території без істотного опору. Але після цих розмов республіканці стверджують, що ухвалення пакета допомоги Україні до новорічних канікул Конгресу малоймовірне. «Я стаю все більш песимістичною», ― сказала сенаторка від Республіканської партії Сʼюзан Колінз. Спікер Палати представників Конгресу Майк Джонсон теж поспілкувався з Зеленським. І заявив, що прагне кращого контролю над витрачанням цих грошей, а також чіткого плану перемоги України у війні. «Я вірю, що американський народ заслуговує відповіді на ці питання», ― пояснив він.

Автор видання POLITICO Метью Камінскі вже відреагував на цю поїздку Зеленського статтею під назвою «Зеленський у країні ліліпутів». Усі партнери України й досі кажуть, що вони активно нас підтримують і готові зробити все можливе, щоб Київ переміг, адже це так важливо. «От тільки чому Захід зараз виглядає так жалюгідно?» ― питає автор. Так, ніби за останні пів року вони перетворилися на мініатюрні копії себе колишніх.

Слабкою й жалюгідною виглядає Європа, яка ніби не помічає найбільшого після Другої світової війни конфлікту, який вирує в серці континенту. Не викликають поваги республіканці в США, які граються долею мільйонів людей через свої дрібʼязкові політичні потреби.

«Можливо, так працюють демократії. Але має ж бути й спосіб повернутись до попередніх розмірів», ― міркує Камінскі. Україна для цього має змінити свої посили Заходу, вважає він. Надихальні промови працювали торік ― зараз потрібні чіткий розрахунок і налагодження контакту насамперед із республіканцями. І, зрештою, можливо, навіть обрання президентом Трампа не погіршить позицій України, припускає автор.

Щобудня ми старанно шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 у гривні🔸 у криптовалюті🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]