У Південнокитайському морі зіткнулися кораблі Китаю і Філіппін. Країни звинувачують одна одну

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

У Південнокитайському морі поблизу групи островів Спратлі зіткнулися кораблі ВМС Китаю та Філіппін.

Про це повідомляє Reuters.

Філіппіни заявили, що берегова охорона Китаю атакувала три філіппінські судна з водометів. Також філіппінська берегова охорона стверджує, що китайський корабель навмисне протаранив їхнє судно, через що в того відмовив двигун.

Речник берегової охорони Філіппін Джей Тарріела написав, що двигун судна M/L Kalayaan серйозно пошкоджений.

Берегова охорона Китаю також заявила, що філіппінське судно навмисно протаранило китайський корабель. Китайці стверджують, що два філіппінські судна, ігноруючи неодноразові попередження, «незаконно увійшли у води, прилеглі до рифу Ренай на островах Наньша, без дозволу китайського уряду».

На інцидент зреагувала посол США в Манілі Мері Кей Карлсон. Вона заявила, що «агресія Китаю підриває регіональну стабільність, що неприпустимо у вільній і відкритій Індо-Тихоокеанській зоні».

  • Малайзія, Філіппіни, Бруней, Тайвань і Вʼєтнам оскаржують претензії Китаю на майже все Південнокитайське море. Суперечки точаться десятиліттями, але останніми роками напруженість зросла. Китай активно нарощує військову присутність у Південнокитайському морі та вже відкрито погрожував війною Тайваню.
  • У 2016 році міжнародний трибунал у Гаазі виніс рішення проти претензій Китаю в Південнокитайському морі, але Пекін не визнав цього рішення.