«Зерновим коридором» з України вже перевезли 7 мільйонів тонн вантажів

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Понад сім мільйонів тонн вантажів уже перевезено «зерновим коридором», який Україна створила в Чорному морі після виходу росії з «зернової угоди» у липні 2023 року.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков уточнив, що з них майже 5 млн тонн — продукція українських аграріїв. За його словами, від 8 серпня встановленим ВМС ЗСУ українським коридором пройшло 200 суден на вихід з портів та 226 суден — на вхід.

Кубраков також зазначив, що експорт здійснюється з портів «Південний», «Одеса» та «Чорноморськ». Він додав, що 4 грудня в портах під завантаженням перебувало 31 судно, ще 30 суден прямували коридором в обидва боки.

  • 17 липня 2023 року росія вийшла із «зернової угоди», яка діяла з 1 серпня 2022 року. Президент України Володимир Зеленський того ж дня надіслав генсеку ООН Антоніу Гутеррешу і президенту Туреччини Реджепу Ердогану пропозицію продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі — без рф.
  • Кремль пригрозив ризиками в разі продовження «зернової угоди» — мовляв, усі судна, які прямують до українських портів, є законними військовими цілями як потенційні перевізники військових вантажів. Після цього росія почала масовано обстрілювати інфраструктуру півдня України.
  • Попри все 10 серпня Україна оголосила про тимчасові коридори для цивільних суден, які прямують до чорноморських портів і з них.