Європарламент схвалив доповідь про необхідність реформування ЄС. Що далі

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Європейський парламент більшістю голосів схвалив доповідь про необхідність реформування Європейського Союзу та пропозиції, як це зробити.

Про це повідомила пресслужба Європарламенту.

Серед основних пунктів — розширення спектру рішень, які ухвалюють не одностайно, а кваліфікованою більшістю голосів. Також пропонують переглянути правила формування складу Єврокомісії. Вона отримає назву «Європейська виконавча влада», а кількість комісарів обмежать до 15 і змінять процедуру обрання її президента.

Можуть і посилити прозорість у роботі Європейської ради — громадянам ЄС пропонують надати більше впливу на ухвалення рішень, а також розширити повноваження ЄС у деяких сферах, наприклад охорони довкілля.

Доповідь про реформування ЄС схвалили 305 членів Європарламенту. Проти проголосували 276, а 29 — утрималися.

Тепер ці пропозиції мають обговорити лідери ЄС, ймовірно, це станеться на саміті в грудні.

  • Донедавна в Євросоюзі домінувала думка, що вступ нових членів — у тому числі України — має відбутися після того, як Євросоюз проведе складну внутрішню реформу, що змінить систему ухвалення рішень. Однак останнім часом у ЄС почали поволі схилятись до того, що розширення повинне відбутися без глибокої реформи. Зокрема, в Єврокомісії заявили, що Євросоюз може прийняти нових країн-членів і з теперішніми договорами й правилами.