У світі вперше зафіксували потепління на 2 °С вище за доіндустріальний період

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Температура Землі у пʼятницю, 17 листопада, вперше перетнула критичну межу і піднялася на понад 2 °C вище за доіндустріальний період. Вчені припускають, що такий температурний показник може призвести до незворотних наслідків для планети.

Про це повідомила заступниця директора Служби зі зміни клімату Copernicus Саманта Берджесс.

Підвищення температури було тимчасовим — це не означає, що тепер світ перебуває в постійному стані потепління на понад два градуси. Водночас це є ознакою, що на планеті стає дедалі спекотніше — це може призвести до того, що наслідки кліматичної кризи буде важко або неможливо усунути.

Глобальна температура в п’ятницю, 17 листопада, була в середньому на 1,17 °C вищою за рівень 1991—2020 років, що зробило цей день найтеплішим за всю історію спостережень. Якщо порівняти з показниками доіндустріальних 1850—1900 років — до того, як люди почали спалювати викопне паливо у великих масштабах і змінювати природний клімат Землі, — температура була на 2,06 °C вищою.

Берджесс зазначила, що такий показник не означає порушення Паризької угоди.

  • Паризька кліматична угода передбачає зменшення викидів парникових газів і забезпечення того, щоб глобальні температури не піднялися більш ніж на два градуси за показник доіндустріального рівня в цьому столітті, а також зобовʼязання слідкувати, щоб підвищення температури залишалося нижчим за 1,5 градуса.
  • Рекордну температуру зафіксували за два тижні до Конференції ООН зі зміни клімату (COP28), яка відбудеться в Дубаї з 30 листопада по 12 грудня 2023 року.