Як живе Херсон за рік після звільнення. Огляд матеріалів іноземних медіа про війну 14 листопада

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

Великий матеріал про будні Херсону, який ЗСУ звільнили 11 листопада минулого року, вийшов на The Washington Post. Невдовзі після цього росіяни облишили сподівання отримати симпатії серед місцевого населення, пише видання. І хоча досі у своєму законодавстві вказують Херсон і всю правобережну Херсонщину як свою територію, почали обстрілювати місто й села над Дніпром. Росіяни щодоби випускають по місту десятки снарядів чи керованих авіабомб, і сліди руйнацій видно на багатьох вулицях. Однак життя в місті не зупинилося. Супермаркети й ресторани працюють і заповнені, дорослі грають на спортивних, а діти на дитячих майданчиках, у місті відбуваються заняття з йоги та поетичні вечори. Попри те, що зараз у місті лишається близько 20% від його довоєнного населення ― 73 тисячі людей.

Останнім часом, коли ЗСУ створили плацдарм на лівому березі Дніпра в районі села Кринки, російські обстріли стали інтенсивнішими. Окупанти гатять і по цілях, що вважають військовими, і по цивільних ― про це свідчить збільшення кількості поранених і вбитих через російські обстріли. Втім, українські війська відповідають тим же: кількість «виходів» на лівий берег теж стала відчутно більшою, запевняють WP місцеві.

Щоб перетнути Дніпро, українським військовим потрібно близько двадцяти хвилин, пише видання. Найнебезпечніше ― це сісти в човен і вилізти з нього на іншому березі, хоча й під час руху росіяни намагаються поцілити в бійців. Морські піхотинці перетинають річку в будь-який час доби, однак найактивніше роблять це вночі ― а росіяни намагаються вистежити їх за допомогою тепловізорів. Недосвідчених бійців на такі завдання не беруть, пише видання.

Тимчасом у Херсоні напрочуд швидко розбирають завали й ремонтують зруйновані окупантами обʼєкти інфраструктури. У цьому часто беруть участь місцеві мешканці. «Люди дуже обʼєднані. Думаю, ми тут незламні. У Херсоні залишилися люди з херсонською душею, ті, хто люблять його таким, яким він був. Це наше місто, і нам його відновлювати», ― сказала виданню Ірина Литвиненко, медсестра з місцевого реабілітаційного центру для дітей з інвалідністю. Зараз там лишаються 13 дітей. Нещодавно будівля центру постраждала від російського обстрілу, але його працівники вже відновили все, що змогли.

Щобудня ми старанно шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 у гривні🔸 у криптовалюті🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]