Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв отримав звання Героя України

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Президент Володимир Зеленський нагородив лідера кримськотатарського народу та народного депутата Мустафу Джемілєва званням «Герой України».

Про це повідомила пресслужба Офісу президента України.

Найвищу державну нагороду України Джемілєв отримав за становлення та розбудову незалежної України, а також за відстоювання прав кримськотатарського народу. Крім того, президент привітав Мустафу Джемілєва з 80-річним ювілеєм.

«Подякував за захист свободи України й кримськотатарського народу та відзначив званням Героя України. Сильна, достойна, смілива людина. Життя, присвячене захисту волі народів. Побажав того, чого бажаємо ми всі: перемоги України та свободи для всіх частин нашої держави. І робимо все, щоб наблизити звільнення Криму», — написав Зеленський.

Джемілєв зазначив, що це нагородження має для нього величезну цінність, і додав, що має мрію повернутися до Криму та бути похованим на своїй землі.

  • Мустафа Джемілєв — політичний і громадський діяч кримськотатарського походження, є головою Меджлісу кримських татар із 1991 по 2013 рік та колишнім радянським дисидентом. Через його протести та боротьбу за повернення кримських татар на свою батьківщину Джемілєва неодноразово увʼязнювали в СРСР та піддавали тортурам.
  • Росія заборонила Мустафі Джемілєву вʼїзд на територію Криму до 2034 року.