В Ісландії оголосили надзвичайний стан через можливе виверження вулкана. Жителів міста Гріндавік евакуювали

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Ісландія оголосила надзвичайний стан після серії землетрусів. Метеорологічне управління країни заявило про значний ризик виверження вулкана Фаградальсфʼялль. Жителям міста Гріндавік наказали евакуюватися.

Про це пише BBC.

Професор вулканології в Університеті Ісландії Тор Тордасон сказав, що ріка магми довжиною 15 км, що протікає під півостровом Рейкʼянес, усе ще активна. Виверження може початися в будь-який момент протягом наступних кількох днів. Імовірно, це станеться в межах міста Гріндавік.

Зсуви через підземні поштовхи у Гріндавіку. 

Reuters

Агентство цивільного захисту Ісландії заявило, що близько 4 тисяч жителів повинні залишити місто, але також підкреслило, що евакуація не є екстреною і у влади «є достатньо часу для реагування». Усі дороги до міста закрили.

Згодом деяким людям дозволили ненадовго повернутися в Гріндавік, щоб забрати найнеобхідніші речі та домашніх тварин.

  • Ісландія є одним із найбільш геологічно активних регіонів у світі, де розташовано близько 30 активних вулканів. Із кінця жовтня Метеорологічна служба Ісландії зафіксувала понад 20 тисяч підземних поштовхів. Якщо магма почне підніматися вгору, може статися виверження вулкана. За останні роки у цьому місці було три виверження, а перед цим їх фіксували близько 800 років тому.