МОЗ: Лікарі в пологових часто вигадують «діагнози» немовлятам, аби отримати подвійну оплату

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Пологові та перинатальні центри свідомо вказують немовлятам несправжні діагнози, аби перевести їх до іншої лікарні або на іншу схему лікування. Це дозволяє отримувати подвійну, а інколи й потрійну оплату за одного пацієнта.

Про це повідомило Міністерство охорони здоровʼя за результатами спільного моніторингу з Національною службою здоровʼя (НСЗУ).

Попередні розрахунки показують, що приблизно для 30% дітей робили подвійну оплату. У середньому по країні майже 20% хворих немовлят переводять в інший заклад.

В окремих лікарнях 100% немовлят, які вижили до 7 дня, були переведені до інших лікарень, попри те, що ці лікарні мали відповідні пакети послуг. А в деяких лікарнях немовлятам ставлять діагнози, які не є патологією, а лише тимчасовим станом пацієнта, що не передбачає лікування.

Також у 2023 році суттєво збільшилась кількість кесаревих розтинів порівняно з попередніми роками. Така динаміка може свідчити про виконання операції без медичних показів, а виключно задля отримання коштів за втручання.

  • Щороку в Україні народжують близько 200 тисяч жінок. Породіллі отримують допомогу в рамках трьох пакетів послуг, які контрактуються НСЗУ: «Стаціонарна медична допомога без проведення хірургічних операцій», «Медична допомога при пологах» та «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках». Кожен з них гарантує безоплатні послуги для пацієнта.