Між сектором Гази та Єгиптом відкрили пункт пропуску для громадян третіх країн

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Прикордонний перехід «Рафах» між сектором Гази та Єгиптом тимчасово відкриють для пропуску на територію Єгипту громадян третіх країн, що перебувають у секторі Гази.

Про домовленість за посередництва Катару повідомляє агентство Reuters. У переговорах брали участь і США.

Угода не стосується інших питань, таких як звільнення заручників, що їх утримує ХАМАС, або гуманітарного перемирʼя.

Єдиний прикордонний перехід між сектором Гази та Єгиптом не працює у нормальному режимі, бо влада Єгипту побоюється напливу біженців із Гази. Єгипет не хоче їх пускати на свою територію, зокрема, з політичних причин, побоюючись, що у разі виходу мешканців із Гази палестинці втратять цю територію. Прикордонний перехід останнім часом відкривали лише для проїзду до сектора машин з гуманітарною допомогою.

Посол України в Єгипті Микола Нагорний підтвердив «Радіо Свобода», що наразі близько 500 людей отримали дозвіл на виїзд із сектора. Українців серед них поки немає. Загалом у списку на евакуацію є 358 громадян України.

  • Населення палестинського ексклаву сектора Гази становить близько 2,3 мільйона людей. Він підконтрольний радикальному угрупованню ХАМАС, яке 7 жовтня напало на південь Ізраїлю. Тель-Авів розпочав бойові дії у відповідь, у ході яких Газа зазнає бомбардувань.