«Нафтогаз»: «Газпром» виводить активи з Європи щоб їх не арештували

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Нафтогаз»: «Газпром» виводить активи з Європи щоб їх не арештували

wikipedia.org

Російський «Газпром» виводить активи з країн Європи, щоб їх не арештували і не продали, розказав комерційний директор «Нафтогазу України» Юрій Вітренко в інтервʼю DW.

Активи «Газпрому» заарештовані в Нідерландах, Швейцарії та Великобританії. Щоб оплатити вимоги «Нафтогазу» про повернення боргів, майно можуть продати на аукціонах. Але оскільки «Газпром» подав апелляцію на рішення суду зараз призупинено стягення в Швеції.

«Ті ж аргументи, які відповідно використовуються в шведському суді для призупинення стягнення, використовуються «Газпромом» і в судах інших країн», — сказав він

Але «Нафтогаз» сподівається, якщо йому вдастся переконати шведський суд, що майно «Газпрому» має бути заарештоване — суди в інших країнах не будуть зупиняти стягнення. Але наразі росіяни намагаються зробити все, щоб «Нафтогаз не отримав гроші.

«Якщо так буде продовжуватися далі, то наступним кроком буде реалізація арештованих активів на аукціонах. Але це за сценарію, коли «Газпром» дотримується закону і не чинить якихось протиправних дій... Вони вже займаються виведенням активів», — поскражився Вітренко.

Він додав, що арештовані активи «Газпрому» на суму, яка значно перевищує 2,6 мільярди доларів, що має отримати Україна згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу.