Новини

Стефанішина про плани Німеччини по «Північному потоку—2»: Безпека України не вимірюється мільйонами доларів чи євро

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

Віцепремʼєр-міністр з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина, коментуючи інформацію у ЗМІ про наміри Німеччини «викупити» у США право добудувати «Північний потік — 2» за рахунок допомоги Україні, заявила, що безпека і територіальна цілісність «не вимірюються мільйонами доларів або євро».

Про це вона наголосила в інтерв’ю Укрінформу.

Стефанішина повідомила, що Німеччина і США зараз справді ведуть переговори з приводу реалізації проєкту газопроводу і санкцій.

«Щодо України, то в нас дуже просте розуміння ситуації: безпека, територіальна цілісність України не вимірюються мільйонами доларів чи євро. І ми розуміємо, що запуск цього проєкту, безумовно, відкриває Росії двері для повноцінної агресії на нашу територію і створює сприятливі умови для підриву іміджу України як надійного енергетичного партнера», — наголосила вона.

Віцепрем’єр підкреслила, що завершення «Північного потоку—2» лише розпочне «новий виток інформаційної, гібридної агресії».

Німецьке видання Handelsblatt з посиланням на власні джерела 18 березня повідомило, що в Німеччині розглядають можливість отримати від США дозвіл на добудову газопроводу «Північний потік — 2» за рахунок надання Україні масштабної фінансової допомоги.

Але наприкінці лютого видання також писало, що Німеччина розглядає всього чотири варіанти щодо газопроводу — від ігнорування санкцій до припинення будівництва.