Новини

ФБР: Внутрішній тероризм «метастазує» в країні довгий час. Кількість розслідувань і затримань збільшується

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Blink O'fanaye / Flickr

ФБР значно збільшило кількість розслідувань і арештів на тлі безладів, до яких були причетні прибічники колишнього президента США Дональда Трампа. За словами директора спецслужби Крістофера Рея, лише наприкінці 2020 року кількість нових справ йшла на сотні, і їх число збільшилося після штурму Капітолія 6 січня.

Про це пише The Washington Post.

Директор ФБР дав показання перед судовим комітетом Сенату — вперше після спроби заколоту у Вашингтоні, коли прихильники Трампа увірвалися до будівлі Конгресу, внаслідок чого загинуло п’ятеро осіб.

За словами Рея, станом на вересень 2020 року ФБР мала тисячу справ стосовно внутрішнього тероризму, і вже в грудні — 1,4 тисячі. Після січневих подій у столиці кількість розслідувань і арештів знову зросла. Внутрішній тероризм «метастазує в країні довго і не зникне в найближчий час», розповів він.

«Щоразу, як у нас була можливість, ми намагались підкреслити, що це головна проблема», — сказав очільник ФБР.

Рей зазначив, що його відомство заздалегідь виявило ознаки, що вказували на ймовірність атаки Капітолія і, згідно з процедурою, попередило інші правоохоронні органи. Хоча штурм, який ніхто не упередив, не є прийнятним результатом роботи, визнав він.

Сенатори, які по черзі допитували директора спецслужби, скептично поставилися до твердження, що ФБР зробило все можливе для упередження безладів, і висловили побоювання, що політично вмотивоване насильство може в найближчий час повторитися.

ФБР надіслало столичним правоохоронцям звіт про можливість безпорядків за добу до подій, однак поліція наголосила, що спецслужба мала б повідомляти про такі речі більш агресивно. Зокрема, керівник поліції Капітолія сказав, що ФБР мало принаймні зателефонувати йому.

За час роботи у спецслужбі Рей мав напружені відносини з президентом Дональдом Трампом, який ігнорував його попередження про внутрішні терористичні загрози та публічно критикував роботу ФБР.