Новини

САП знову закрила справу «Роттердам+». НАБУ готує апеляцію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Getty Images / Bloomberg / Contributor

Спеціалізована антикорупційна прокуратура знову закрила кримінальне провадження про багатомільярдні збитки від впровадження формули розрахунку ціни на електроенергію «Роттердам+»

Про це пише «Слово і діло».

Таку інформацію підтвердили прокурор САП Віталій Пономаренко та пресслужба Національного антикорупційного бюро. «Прокурор САП Пономаренко вдруге закрив справу «Роттердам+». НАБУ оскаржить це незаконне рішення», — заявили в бюро. За інформацією видання, справу закрили через відсутність складу кримінального злочину.

Раніше на парламентському комітеті Пономаренко повідомив, що він не може передати до суду справу «Роттердам+». «На моє переконання, йти до суду з тими матеріалами, які є, ми не маємо права. Тому що, по-перше, у нас не встановлені розміри збитків. По-друге, у нас не встановлені самі постраждалі. Тобто, навіть якщо ми можемо сказати, що є якась сума збитків, то немає того, кому вони завдані», — зазначив Пономаренко.

Справа «Роттердам+»

Формулу «Роттердам+» Нацкомісія з питань енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) почала використовувати з квітня 2016 року. Вона встановлювала тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля за імпортним паритетом за останній рік. Після цього почалося підвищення цін на електроенергію — тариф в Україні був привʼязаний до вартості вугілля на товарних біржах Нідерландів. У березні 2017 року НАБУ почало розслідувати змову під час впровадження формули «Роттердам+». У жовтні 2018 року керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що українці переплатили 15 мільярдів гривень через необґрунтоване застосування цієї формули. Згодом рівень збитків сягнув майже 19 мільярдів.