Новини

Глава правлячої партії Грузії Іванішвілі після заяви про вихід з політики передав на благодійність активи на суму $1,5 мільярди

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Глава правлячої партії Грузії «Грузинська мрія — демократична Грузія», мільярдер Бідзіна Іванішвілі, який напередодні повідомив про рішення піти з політики, перевів частину своїх активів на баланс заснованого ним благодійного фонду «Карту». Про це повідомляє Интерфакс.

Іванішвілі розповів, що йдеться про активи на суму $1,5 мільярди. Сюди зокрема входять туристичні обʼєкти, комерційна нерухомість, офіси, земельні ділянки у Тбілісі та інших регіонах країни.

Мільярдер розповів, що йому та його дружині залишилися $200 мільйонів у якості «вільних грошей». «Також я залишаю своїм дітям стільки коштів, скільки потрібно, щоб вони не втратили мотивацію створювати щось нове, повністю усвідомлювати і розвивати себе», — додав він, не називаючи конкретної суми.

Іванішвілі заснував благодійний фонд ще до походу в політику — у 1995 році. Він розбагатів в Росії в 90-ті роки, займаючись у різний час металургійним бізнесом та операціями в сфері нерухомості і в фінансовому секторі.

Зараз політик є найбагатшою людиною в Грузії, а у рейтингу Forbes займає 349-е місце серед найбагатших людей світу. Його статки оцінюють у $4,8 млрд.

У 2012 році мільярдер заснував партію «Грузинська мрія», яка згодом перемогла на парламентських виборах, а він сам очолив уряд. Тоді заявляв, що піде, як тільки досягне стабілізації внутрішньої і зовнішньої політики Грузії. Під стабілізацією він мав на увазі, зокрема, відсторонення від влади свого основного суперника — колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі, який зараз очолює виконком Національної ради реформ України, та його партії «Єдиний національний рух».

Саакашвілі покинув Грузію у 2013 році, проти нього на батьківщині порушили чотири кримінальні провадження, за двома з них є вироки.

У тому ж році Іванішвілі оголосив про відхід з політики після перемоги Георгія Марґвелашвілі на президентських виборах, заявивши, що його мета досягнута. Але через п’ять років, у 2018 році, знову повернувся в «Грузинську мрію» та був обраний її главою.