Новини

Тихановська поскаржилась на європейських лідерів: Оглядаються на Росію і тільки висловлюють стурбованість

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Светлана Тихановская / Telegram

Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська поскаржилася на європейських лідерів — у питанні санкцій оглядаються на Росію і тільки висловлюють занепокоєння. Про це вона заявила в інтервʼю виданню The New Yorker.

«Коли я була звичайною людиною, я думала, що Європа настільки близька і велика, а її лідери настільки сильні, що вони обовʼязково що-небудь зроблять. Тепер я бачу, що хоча вони висловлювали свою занепокоєність і солідарність, насправді вони нічого не можуть зробити. Ми вже кілька місяців працюємо над введенням економічних санкцій, і все це так повільно і складно. Європейські лідери діють обережно, завжди оглядаючись на Росію. Для нас це болісно. [...] Ми намагаємося звернутися до їхньої совісті, кажучи: “Ви проголошуєте верховенство прав людини, але дивіться, що відбувається в сусідній країні, а все, що ви робите, — це висловлюєте занепокоєння”. Як таке можливо?» — заявила Тихановська.

За її словами, санкції треба ввести проти великих державних підприємств — «Нафтан», «Беларуськалій» і «ГродноАзот». Зокрема, треба тимчасово перестати купувати у них сировину та запчастини.

Зазначимо, що 11 серпня — за два дні після президентських виборів — Тихановська разом з дітьми виїхала до Литви. Згодом вона пояснила, що про це її попросили представники влади — «або вʼязниця, або діти». Її чоловік Сергій досі перебуває в СІЗО. Нещодавно йому висунули чергове звинувачення.

Зараз Тихановська зустрічається з лідерами ЄС, розповідає про ситуацію в Білорусі та закликає ввести санкції проти самопроголошеного президента Олександра Лукашенка та його оточення.